Jumaat, 25 November 2011

Tips - Membuang atau memindahkan program antara Memori

Bimbang Memori dalaman penuh ? bagi pengguna Android versi 2.2 ke atas, terdapat pilihan memindah program ke storan kad memori. Situasi ini berguna jika memori dalaman Android semakin kecil dan terhad. Aplikasi dan permainan yang menggunakan ruang yang besar lebih elok disimpan ke storan kad memori untuk kelancaran system android


Topik ini merangkumi;
Membuang atau memindahkan aplikasi (program) atau permainan (games) yang telah dimuat turun


Pilih Tetapan Aplikasi, Setting > Application


Pilih Manage Application untuk melihat senarai aplikasi program



  


Penjelasan lanjut Manage Application
Downloaded - Senarai Aplikasi (Application) dan Permainan (Games) yang di muat turun
All - Senarai semua aplikasi termasuk program sistem
SD Card - Aplikasi yang dipindah dari memori dalaman (Internal storage ke kad memori (SD Card Storage)
Running - Sistem Android menyokong multitasking, aplikasi jenis ini yang tidak ditutup sepenuhnya & berfungsi berjalan secara background atau service program. Aplikasi yang sedang befungsi disenaraikan disini.



Pilih aplikasi yang mahu dibuang atau di pindahkan ke kad memori. Uninstall akan membuang aplikasi yang dipilih. Move to SD Card untuk memindahkan aplikasi ke kad memori.
*Fungsi ini ada pada android versi 2.2 ke atas. Dan tidak semua aplikasi menyokong pindahan aplikasi ini.


Penjelasan lain
Force Stop - memaksa aplikasi berhenti. Sesuai untuk aplikasi yang menggunakan RAM tinggi, atau tidak stabil (hang). Hanya tutup aplikasi yang di muat turun sahaja
Clear Data - membuang maklumat login, progres permainan (gamesave),
Clear Cache - membuang fail sementara (contohnya fail browser internet)
Clear Default - pada program tertentu seperti Messaging, Dialer, Contact manager dan Launcher , ini akan dijelaskan pada topik lain

Aplikasi Apps2SD adalah aplikasi yang berperanan sama seperti Manage Application. Program ini mudah  difahami dan mesra pengguna. Apps2SD boleh didapati didalam Market dalam versi percuma atau berbayar


Selamat mencuba

9 ulasan:

  1. saya pengguna android jellybean xperia v.
    soalan saya, sebelum ini sy melakukn 'transfer data to SDcard' dlm ruangan 'storage' apabila diperiksa kembali segala ringtone, picture video semuanya berada ddlm sd card jadi mcm mana caranya utk memindahkan balik ringtone picture, video trsebut ke internal memory.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Android menyokong bacaan ringtone dari kad memori terus, adalah tidak perlu memindahkan ke dalam memori dalaman, tidak semua telefon boleh dibacakan kandungan memori dalaman menggunakan pengurus fail (fail manager), jika ia boleh salinkan, ikut saja susunan folder /media/ringtone/

      Padam
  2. Salam, sy pengguna aigo tab, hampir 1 bulan sy xpedulikan tab tu sbb sy byk kerja and bateri pn tak berganjak sbb sy lock tab tu. Masalah sy, bila adik sy nk main tab tu, jadi xleh touch. Sy dh buat reset semula but still xleh touch.. Macam mana nk buat ni ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. reset ikut method 2, jika masih tak boleh touchscreen, kemungkinan sensor dilapisan luar rosak, bawa ke servis

      Padam
  3. Salam , sy penguna smsung j1 ace knp bila sy download apa² cthnya mcm video ia akan masuk ke dlm memori telefon.. mcm mn nk buat supaya bila mendownload ia akan msuk terus ke memori kad..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam, itu adalah normal, walaubagaimanapun gunakan ES explorer utk pindahan fail secara manual

      Padam
  4. Tapi klu penuh jugak macam mana ya

    BalasPadam