Jumaat, 25 November 2011

Tips - Mengintegrasi akaun Google dan Market

Android Market umpama akses katalog memuat turun aplikasi dan permainan. Untuk menggunakan aplikasi ini, Android mestilah mempunyai akaun Google Gmail


Topik  ini merangkumi  menunjukkan cara ;
Mengintegrasikan Android dengan akaun Google Gmail baru atau sedia ada, ini untuk menggunakan apllikasi Google Market dan aplikasi Google yang lain termasuk Android Gmail & Android  Gtalk

Bahagian 1 - Mengintegrasikan Android dengan akaun Google Gmail

Pilih Tetapan, Settings > Account & Sync


Penjelasan Account & Sync Settings
Bahagian ini bertujuan sebagai hub akaun peribadi seperti Gmail, Facebook, Google+ & Twitter. Setiap program yang menggunakan akaun Internet, akan menyimpan butiran login diruang ini. 


Pilih Add Account untuk memasang akaun Google GmailPilih Akaun Google. 
*juga boleh integrasikan akaun Facebook jika ada, tapi setup akaun Google dahulu.Teruskan dan Tekan NextPilih Create bagi membuka akaun baru Gmail. 
Pilih Sign In jika anda mahu menggunakan akauan gmail sedia adaSelepas memasukkan butiran lanjut, isikan kotak @ checkbox. Tekan Next Selesaikan dan Finish Setup (ralat- bukan Next)


Selepas ini anda boleh mengakses aplikasi Android Market, Gmail & Gtalk tanpa perlu lagi login

Sebenarnya ada cara yang lebih mudah untuk memasang akaun Google.  Jika anda membuka mana-mana aplikasi Google Market atau Gmail atau Gtalk, mesej Sign In akan keluar sama seperti diatas.

0 ulasan:

Catat Ulasan